Chinese Acupunctuur

De meeste mensen hebben vast weleens gehoord van acupunctuur. Door middel van dunne, steriele naaldjes prikt de therapeut op verschillende acupunctuurpunten. Deze punten liggen op de meridianen en staan in verbinding met een bepaald orgaan of functie.

Van depressie tot darmklachten

Chinese accupunctuur wordt ingezet bij vele klachten. Denk aan afvallen, depressie, vermoeidheid, chronische pijn, burn-out, griep, overspannenheid, RSI, hoofdpijn, rugpijn, migraine, spierpijn, darmklachten, sportblessures, eetstoornissen, slapeloosheid, overgangsklachten en ongewenste kinderloosheid.

Meridianen

Deze geneeswijze bestaat al heel lang, meer dan 2500 jaar. De behandelmethode komt oorspronkelijk uit China en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. In de 17e eeuw kwamen Nederlanders er voor het eerst mee in aanraking. Vanaf de 20ste eeuw werd de acupunctuur verder ontwikkeld, zowel in het oosten als in het westen. 
Ons lichaam heeft 12 hoofdmeridianen die gekoppeld zijn aan organen. De longmeridiaan staat bijvoorbeeld voor ademhaling en de huid, maar ook voor verdriet. Als deze meridiaan uit balans is, dan functioneert de energie slecht en kunnen symptomen op de genoemde gebieden verschijnen. Meridianen vormen samen één systeem. Een verstoring in één meridiaan heeft dus vaak ook gevolgen voor de andere energiebanen.

Behandeling

Tijdens een sessie ga ik als volgt aan het werk. Bij de eerste kennismaking vertel ik over de behandeling. Ik vraag over de reden van je komst, de conditie en medische voorgeschiedenis. Ik bekijk de tong en ik check de pols. Vervolgens prik ik met dunne, steriele naalden in de meridianen die in verbinding staan met de klacht waarvoor je bent gekomen. Ze blijven enige tijd staan. Je ligt tijdens de sessie, maar het kan in bepaalde gevallen ook zittend. Gedurende de behandeling kun je warmte of een lichte tinteling voelen. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, bespreken we in het behandelplan.